Solvärmesystem

Tadastro AB  tillverkar LESOL solpaneler och säljer solvärmesystem.

Ny Teknik vi studerar

Timpristaxa på elen

Vi tittar nu på timpristaxa som nu är möjligt att välja från många elleverantörer utan extra kostnad. Elmätaren byts då till en ny med timdebitering utan kostnad inom 3 månader av elbolaget.

Timpriset på el varierar kraftigt under natten och dagen. För ett tag sedan var elpriset nere i 4 öre på natten och det är inte ovanligt att priset är uppe i 45 öre på dagen. Kan man då enkelt stänga av förbrukare när elen är dyr eller använda billig el på natten så kan man enligt en dansk undersökning minska upp till 30% av elkostnaden. Men installationskostnaden är dyr och kan förhindra detta, blir däremot elen dyrare är det ett enkelt sätt att snabbt spara pengar genom att ställa om energianvändningen efter elpriset. Vi tittar på enkla lösningar för detta och speciellt husautomationslösningar som kan styra el och energi under dagen i kombinatione med AI är detta mycket intressant och behöver inte kosta så mycket heller.

Hus med artificiell intelligens AI - optimalt självlärande hus

Genom Internetanslutning kan husets styrenheter optimalt ställa in energianvändningen utifrån väderprognoser, värmevärden och energivanorna i huset. Den optimala driften och speciellt kombinationen av värmepumpar, solenergi, pellets, lagring av energi i husets struktur etc kan spara en hel del energi. Systemet kan efterhand självt lär sig och ställa in sig efter husets egenskaper och famlijens vanor. Liknande system med AI-artificiell intelligens används mer och mer inom industri och fordonsindustri för att spara pengar och optimera processer.

Hemautomation

Hemautomation är ett högintressant område. Man kan idag köpa relativt intelligenta och billiga enheter som trådlöst styr vattenburna värmeelement och elvärme, samtigt kan man få larm t ex för inbrott, någon händelse t ex pelletspannan stannat, en kamera kan övervaka något när man är bortrest etc. Det är mer och mer naturligt att kunder vill styra apparater via en app, ofta är detta gratis eller till en låg kostnad om man vill få mer funktioner. Det är intressant att det också börjar bli enkelt att använda genom vanliga telefonappar med grafiska användargränssnitt t ex för val av temperatur i olika rum under oika tider. För tio år sedan var detta mycket besvärligt. 

Energisystem

Tadastro AB analyser och föreslår energilösningar för uppvärmning, optimering av värmestyrning och ventilation.

Tadastro AB föreslår lösningar baserad på modern intelligent styrning av hus.

Tadastro AB syr ihop system baserat på olika tillverkares komponenter inom Home Automation och smarta husstyrningar som exempelvis telefon APP-ar och trådlös teknik.

Vi använder AI i marknadsföringen mer och mer. Det är svårt att marknadsföra energilösningar men AI ger bra förslag.
Vi ställde precis en fråga till Chat GPT!

Går det att uppskatta energivinsten med solfångare för en standard villa? 

Ja, det går att uppskatta energivinsten med solfångare för en standardvilla, även om exakta siffror beror på flera faktorer, såsom geografiskt läge, takets lutning och orientering, storleken på solfångaranläggningen och villans energibehov. Här är en generell beräkning:

Typiska förutsättningar för en standardvilla

  1. Energibehov för varmvatten: En familj på fyra personer använder cirka 4 000–6 000 kWh per år för uppvärmning av tappvarmvatten.
  2. Solinstrålning i Sverige: I södra Sverige är den årliga solinstrålningen cirka 1 000 kWh/m², medan den i norra Sverige är något lägre, cirka 800–900 kWh/m².
  3. Effektivitet för solfångare: En modern termisk solfångare har en verkningsgrad på 50–70 %, beroende på modell och driftförhållanden.

Beräkning av energivinsten

Exempel: En villa i södra Sverige med ett solfångarsystem på 10 m²:

  1. Solenergi som träffar solfångarna:

    • 1 000 kWh/m² x 10 m² = 10 000 kWh per år.
  2. Energivinsten från systemet (med 60 % verkningsgrad):

    • 10 000 kWh x 0,6 = 6 000 kWh per år.
  3. Andel av varmvattenbehovet som täcks:

    • Om familjens varmvattenbehov är 5 000 kWh/år kan solfångarna täcka hela behovet under sommarmånaderna och delar av det under resten av året.
  4. Tillskottsvärme till uppvärmning:

    • Om systemet även kopplas till uppvärmningssystemet (exempelvis golvvärme eller radiatorer) kan en del av energin användas för att minska behovet av annan uppvärmning under övergångsperioder (vår och höst).

Ekonomiska och miljömässiga vinster

  • Besparing i kronor: Om elpriset är 2 kr/kWh blir den årliga besparingen 6 000 kWh x 2 kr = 12 000 kr.
  • CO₂-besparing: En besparing på 6 000 kWh motsvarar ungefär 1 500 kg CO₂ om el tidigare kom från fossila bränslen.

Sammanfattning

För en standardvilla i södra Sverige kan ett solfångarsystem på 10 m² täcka hela tappvarmvattenbehovet under stora delar av året och ge ett betydande tillskott till uppvärmning. På lång sikt blir detta en lönsam och miljövänlig investering, särskilt med stigande energipriser.

Innovation

Tadastro analyser och utvecklar energilösningar för uppvärmning, optimering av värmestyrning och ventilation.

Tadastro producerar elektronik för mät och styrning.

Flir IR Kamera visar temperatur på LESOL 5AR Flir IR Kamera visar temperatur på LESOL 5AR Flir IR Kamera visar temperatur på LESOL 5AR Flir IR Kamera visar temperatur på LESOL 5AR Flir IR Kamera visar temperatur på LESOL 5AR Flir IR Kamera visar temperatur på LESOL 5AR

Solfångare är kallare än omgivningen eftersom den tar upp energi. Solenergin tas upp av absorbatorn och lagras i soltanken, går sedan ut i husets värmesystem eller varmvatten . Det antireflexbehandlade glaset gör att den mottagna värmestrålningen inte reflekteras tillbaks ut genom glaset.

Tillagd i varukorgen